Tøj

Al ophold udendørs om vinteren kræver omtanke ved valg og brug af tøj.

Der er fremkommet et væld af nye produkter de sidste årtier. Ikke alt er gennemtænkt og mest fremkommet som følge af moden. Af materialer er uld det absolut bedste. De nyeste uldprodukter er så gode at der ikke længere er nogen undskyldning for ikke at foretrække disse. De nyeste produkter i Polypropylene/Polyester er anvendelige som inderste lag. Det yderste lag bør bestå af åndende materiale af imprægneret bomuld eller polyester, f.eks. 3 lags Gore-Tex, som jeg vil anbefale som det bedste åndbare materiale bortset fra imprægneret bomuld i vindtæt vævning .

Er det yderste lag ikke åndende, så vil der dannes kondens med afkøling til følge - selv ved temperaturer på 5-10 grader. En afkøling der kan være livstruende når man tager vindfaktoren i betragtning. For at Gore-Tex skal kunne være åndende, så må overfladetemperaturen ikke være under +40 og fri for vand på overfladen.

Som grundregel inddeles tøjlagene i tre lag: inderste, mellemste og yderste. For hver af disse lag vælges en tøjgenstand. Er man i kraftig bevægelse, kan det mellemste lag udelades. Vælger man trelags eller tolags løsningen, så skal man altid have en ekstra tøjgenstand med til brug for hvile eller vejret bliver dårligere. Denne genstand hentes fra mellemlagsløsningen.

Udstyrsliste for tøjdelen (*PDF)

Udstyr

Kraftig støvle i fuldt læder, med fast pløs og damasker. 

Ski der har dobbeltspan. Brede min. 70 mm og 30 cm længere end din højde. Træski er de der bedst kan tilpasses de varierede og krævende forholde. Mange bruger plastski og de har erfaringsmæssigt større problemer end de der bruger træski opbygget af lameller. Min egen erfaring sige, at den bedste ski til formålet er Tegsnäs skien Rajd. På dette område må man desværre sige, at udviklingen styret af reklamer, har haft en uheldig indvirkning på produkter og markedet. Du behøver et udvalg af smøring der afspejler de forventede forholde. Her har de rigtige træski store fordele der kan være med til at begrænse vægten. Plastski af smørringsfri typen bør ikke tages med udenfor de præparerede løjper. 

Skibindingen anbefales at være en traditionel kabelbinding eller norsk militær binding, med beslag i jern eller stål. Bøjlebindinger af div. slags og beslag i letmetal, har jeg set for mange problemer med. 

Rygsæk med ramme har jeg bedst erfaring med. Den giver mulighed for at ventilere på ryggen samt bedre bære- og vægt komfort. Også her har moden styret udviklingen mod rammeløse rygsække der til dette brug ikke er så egnede. Sækken og div. sidelommer skal have snelås og min. 85 liter.

Skistav af bambus er at foretrække på langtur på højfjeldet. Hertil en rulle Tesa tape, så kan du klare næsten alle reparationer på bambusstavene. Længde fra gulv til skulder.

For yderligere udstyr - se dette forslag! (*.PDF) - samt at bo i sneen.