Sikkerhed

At færdes i vinterfjeldet udenfor alfarvej kræver det vigtigste sikkerhedsudstyr der findes: din viden og erfaring. Specielt indenfor laviner, brugen af kort og kompas, samt kunne tolke vejrudsigt. Mange er begyndt at medbringe div. elektroniske redskaber, spørgsmålet her er om disse ikke blot giver en falsk sikkerhed - virker de når det er fugtigt alle steder, når der er stærk kulde? En anden ting der kan medvirke til deltagernes sikkerhed, er kundskaber i Førstehjælp. Er du sikker på at dine meddeltagere eller endnu værre din leder er i besiddelse af Førstehjælps kundskaber?

Sikkerhedsudstyr

Sikkerhedsudstyr til fjeldet udgør nok den mest oversete udrustningsliste, men samtidig den vigtigste udrustningsliste der findes. Se et forslag til en sådan (*.PDF)

Vindfaktor

Når vi bevæger os ude i naturen, bliver vi udsat for luftens afkølende påvirkning. Allerede ved en lufttemperatur på 10 grader bliver kroppen udsat for en afkøling som kan være truende ved mangelfuld eller forkert påklædning.

Luftens hastighed (vind + bevægelseshastighed) omkring kroppen øger temperaturens afkølende effekt. Derfor kan selv tøvejr bevirke en kraftig nedkøling, der påvirker kroppen lige så meget som frostvejr.

I skemaet ses hvordan vindens hastighed og luftens temperatur sammen giver en afkølende virkning på kroppen. F. eks. en let vind og en lufttemperatur på +5 grader, påvirker kroppen med en afkølende virkning svarende til en temperatur på -2 grader og vindstille. Forfrysninger er ikke ualmindeligt, afhængigt af hvorledes huden er beskyttet.

Oplysninger om aktuelle vindforholde finder du her: Danmark, Sverige, Europa.

Hvorledes du kan vurdere hvor meget det blæser, kan du få et indtryk af ud fra dette skema (*.pdf fil).