Tilbage

Sjælland Rundt

(delvis)

                     

Forfattere:

Eva Henriksen

BO BENSBY

Kjeld Kirkø

Lotte Bank-Nielsen

Philip Hettell  

Søren Holst-Sørensen

 

Hvis du går igennem Kbh. Havn, så skulle du tage og hilse på de flinke mennesker i Bryggens Kajak Club. Deres største mangel er, at de ikke har en gæstebog. Du bør også tage den lille omvej det er at gå ind i kanalerne. Meget malerisk, og du bliver garanteret filmet af en hel bådfuld japanere, som bliver lykkelige over det folkloristiske islæt.

 

Hvis du vælger at gå udenom Amager, så vær opmærksom på, at hele det sydlige Amager er omgivet af et barrieresystem. Det skal du være udenfor, hvis ikke du vil ro i lavt, lummert råddent tang og stinkende af svovl vand. Så træk ud forbi sandbankerne, når du har passeret Dragør.

 

Sejler du øst om Amager, skal du være opmærksom på, at området nord for og selve benzinøen - Prøvestenen -  giver mange refleksbølger ved Ø lig vinde. Derfor bør du sejle mindst 200 - 300 m udenfor området (øst på). Området omkring vindmøllerne på Middelgrunden vil give overraskende bølgeformationer i et område på 500 m vest og øst herfor. Ligeledes vil området omkring Nordre Røse og NØ lige hjørne af opfyldningen ved biltunellen  ved Gammel Kastrup Havn give bølgeoplevelser der kan overraske.

 

 

Rundt om Stevns er man selvfølgelig opmærksom på vejret, især når man ror alene. Der kan være en del refleksbølger, hvis man er for tæt på klinten. Lige før klintens nordlige begyndelse er der for øvrigt en plads, som må bruges af kajakfolk og roere. Den ligger ved Præsteskov / Bøgeskoven, hvor der er en lillebitte havn, og der er vand og toilet. Pladsen er ovenfor skrænten og har en flot udsigt - og en trappe op. Man skal henvende sig et eller andet sted for at få nøglen til toilettet, men det kan man spørge om.

 

Der er mange sten og lav vandet fra Rødvig/ Lund havn og til det Nordlige Fakse Lp. Men hvis du går ca. 70-100 m. fra kysten er der ingen problemer normalt. Fra Fakse lp. og til indsejlingen til Præstø fjord skal man bare holde sig 30m fra kysten så er der ingen problemer. Indkøbsmuligheder i Fakse lp. er gode, da der en brugs v/Statoil og en super bedst ved industri havnen der har åben alle dage.

 

En tilføjelse til Evas gode betragtninger omkring vandet, eller mangel på samme ved Fakse Ladeplads. Når man kommer nordfra  fra Rødvig, altså før man når feddet (Det hedder Sibirien hernede) så ligger der mange meget kajakfjendtlige sten i vandet, også langt ude. De lurer normalt lige i eller under vandoverfladen og giver fæle ridser, hvis man ikke vælter.

 

Ved Feddet, lige før indsejlingen til Præstø fjord, skal du holde godt fra land - der er lavt langt ud, og jeg har været på vandretur i området. Smukt, men besværligt, når man har kajakken på slæb.

 

Fra Feddet til Kalvehave skal du hold dig fri af fjordene. Ved kraftig østenvind er det naturligt at følge kysten, men inderfjordene er ofte lavvandede og tilgroede. Det er hårdt arbejde, at ro sig ud af dem igen med modvind, 40 cm vand og mange tangplanter i overfladen.

 

Der er også lavvandsområder fra Præstø fjord og til Kalvehave, forbi Roneklint/-skanse og forbi Jungshoved /Bøgedstrand skal du ca. 150 m. ud, da der er meget lavvandet med mange sten, På den nordlige side af Jungshoved er der en lille sivskov (N55 07.062 E12 10.358) hvor der altid er læ, Det bliver kaldt Midtvejs kiosken for det står der på skiltet. Fra Jungshoved og til Kalvehave er der ingen problemer. Det er værd at tage et kig på søkortet, så du ikke pjasker rundt i hele Sydsjællands soppebassin. Det er faktisk en fordel at holde sig helt ude ved afmærkningen af Bøgestrømmen. På Tærø’s sydvestspidsen er der en glimrende lejrplads 10 meter oppe ad skråningen.

 

Når I ankommer i kajak eller andet rofartøj skulle I være velkommen til at bruge Vordingborg Roklubs faciliteter. Der er en god teltplads ved klubben. Der er telefonnumre i indgangsdøren som man kan ringe til.

 

Ved Knudshoved Odde. Her kan Godsejeren ikke lide overnattende gæster. Sidst på aftenen kører han undertiden rundt i 4-hjulstrækker og leder efter folk der kan jages væk. Du kan evt. ro ind i Avnø Røn, forbi sælkolonien (30 - 40 styks) og overnatte i lunden ved den nedlagte flyveplads. Der er læ for vinden fra stort set alle retninger. Lejrpladsen ved Avnø Røn er nu officiel naturlejrplads. Der er shelter, bålplads og brænde - men hverken toilet eller vand, til gengæld er der masser af spiselige svampe.

 

Ved Svinø har NKC en lejrplads med toilet. Bruges aldrig fordi man skal slæbe sit isenkram 100 meter op ad vejen. NKC har planlagt at indkøbe og placere kajakvogn i toiletbygning. Så er det pludselig mere realistisk at anvende pladsen med en læsset havkajak. Campingpladsen nede ved stranden er et godt, men dyrere, alternativ. Ishuset & tilhørende minisupermarked kender kajaksejlere godt og er meget imødekommende. Ved Tyresande, syd for Enø, strækker en enorm sandbanke sig 100 meter ud fra kysten. Der er ca. 20 cm. vand

 

Når du ror forbi indsejlingen til Karrebæksminde/Næstved fjord så vær opmærksom på tidevandsstrømmen. Den er heftig, og det kan krappe ret voldsomt langt ud fra havneløbet. Men det bør næppe være et problem i havkajak, og når du er fra Skælskør kan det næppe være en overraskelse.

 

I Karrebæksminde kan Du ro under broen og ind ad kanalen til Næstved. Pas på strømsøer under broen! Ved udadgående strøm og kraftig vestenvind kan der opstå enormt stærk strøm og høje strømsøer under broen. Adskillige folk er druknet dér i årenes løb - og mange skibe har fået klippet masterne. Under normale forhold er det intet problem - vi ror der ofte og har sågar øvet rul uden problemer. (Men aldrig i hårdt vejr!)

 

På badestranden er der toiletbygning med vand. Fortsætter Du ind i Kanalen ligger Næstved Kano & Kajakklub i den udgravede del af kanalen ca. 1 time fra Karrebæksminde. Ring til mig på 20 13 80 79 i rimelig tid, hvis jeg skal låse klubhuset op. Her er græsplæne, vand, toilet, bad, komfur.

 

Lidt nord for Klinteby, ved Bjørnebækken, er der en naturlejrplads direkte til sandstrand. Ro til Klinteby, Ro til Bjørnebækken, Ro 100 meter forbi det gule hus. Her er pladsen. Intet vand.

 

Ishuset i Bisserup havn plejer at være et besøg værd. Gå 50 meter op ad vejen. Ro kun inden om Glænø i nødstilfælde. Man kan trække kajakken over den smalle dæmning (10 meter) men inderfjorden er meget lavvandet. Det er hurtigere og bedre på ydersiden (vestsiden).

 

I sundet mellem Sjælland og Agersø/Omø kan strømmen være stærk og søen rå i blæsevejr. Ikke underligt når Du ser på et søkort: der er dybt nok til supertankere i det smalle stræde. Ikke noget problem inde under land.

 

Nord for havnen i Skælskør, på vej op mod Korsør, er der meget lavt vand inde ved kysten. ca. 30 cm.

 

Kort

Der er nogle kort og turbeskrivelser at finde på hjemmeside www.hettel.dk.

 

 

 Tilbage